Myndigheten för psykologiskt försvar

Myndigheten för psykologiskt försvar värnar det öppna och demokratiska samhället och den fria åsiktsbildningen genom att identifiera, analysera och bemöta otillbörlig informationspåverkan och annan vilseledande information som riktas mot Sverige eller svenska intressen. 

Myndigheten leds av en generaldirektör och har drygt 60 anställda. Huvudkontoret finns i Karlstad och myndigheten har även kontor i Solna.

Myndighetens operativa avdelning ansvarar för att identifiera, analysera och lämna stöd i bemötandet av otillbörlig informationspåverkan. Vi söker nu en operativ analytiker med kvantitativ inriktning till enheten som arbetar med ideologiskt motiverade utländska aktörer. Tjänsten är placerad i Solna. 

Arbetsuppgifter

Enheten för påverkansanalys inhämtar och analyserar löpande en mängd information från öppna källor för att upptäcka otillbörlig informationspåverkan från ideologiskt motiverade utländska aktörer. I arbetet används olika tekniska verktyg för bevakning och analys av sociala och digitala medier. Ditt uppdrag blir att strukturera, dokumentera och visualisera stora mängder information för att analysera och tolka utvecklingen i informationsmiljön. Du kommer även att ansvara för att leda och metodutveckla arbetet med olika bevakningsverktyg. 

Den operativa verksamheten är händelsestyrd och kan präglas av korta ledtider med krav på snabb och högkvalitativ leverans. Som analytiker samverkar du med både nationella och internationella motparter. Tjänsteresor inom och utanför Sverige kan förekomma.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Akademisk examen som arbetsgivaren finner relevant.
 • Flerårig erfarenhet av strukturerad omvärldsbevakning där du har hanterat stora informationsmängder med hjälp av tekniska verktyg.
 • Dokumenterad erfarenhet av att bearbeta information på ett sätt som gör den överskådlig och användbar.
 • Erfarenhet av att metodutveckla inhämtnings- och bearbetningsverktyg.
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska.

Det är meriterande om du har:

 • Fördjupad kunskap och förståelse för digitala informationsmiljöer och sociala medier.
 • Erfarenhet av att arbeta i en operativ verksamhet inom exempelvis totalförsvaret, krishanteringssystemet eller liknande miljö.
 • Erfarenhet från arbete med att identifiera eller analysera informationspåverkan.
 • Språkkunskaper utöver svenska och engelska.
 • Kunskaper om ideologiskt motiverade transnationella rörelser.

Personliga egenskaper

Du trivs på en arbetsplats under utveckling. Du har förmåga att upprätthålla en god kvalitet även vid korta ledtider. Som person är du vetgirig med ett brett samhällsintresse. Du är säkerhetsmedveten och har mycket gott omdöme. Du gillar att kommunicera komplexa frågor på ett pedagogiskt och begripligt sätt. 

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.

Om anställningen

Anställningen är tillsvidare på heltid och kan komma att inledas med provanställning. Arbetsprov kommer att genomföras.

Anställningen är placerad i säkerhetsklass enligt säkerhetslagen (2018:585) med krav på svenskt medborgarskap. Myndigheten är en del av Sveriges totalförsvar och anställningen medför därför krigsplacering.

Varmt välkommen med din ansökan! Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer MPF/2024:105
Kontakt
 • Marcus Berg, 010-1837000
Facklig företrädare
 • Pär Norén - SACO, 010-1837000
Publicerat 2024-03-20
Sista ansökningsdag 2024-04-14

Tillbaka till lediga jobb