Myndigheten för psykologiskt försvar

Myndigheten för psykologiskt försvar värnar det öppna och demokratiska samhället och den fria åsiktsbildningen genom att identifiera, analysera och bemöta otillbörlig informationspåverkan och annan vilseledande information som riktas mot Sverige eller svenska intressen. 

Myndigheten startade 1 januari 2022 och har kontor i Solna och Karlstad. Det finns tre avdelningar; administrativa, operativa och förmågehöjande avdelningen.

Vi har en stark internationell profil och har sedan 2024 ett uppdrag från regeringen att ha medarbetare stationerade utomlands och genomföra olika stödinsatser till olika länder i syfte att öka förmågan till att motverka otillbörlig informationspåverkan bland annat. Det är viktigt för myndighetens möjlighet att vara framgångsrik både i uppdraget att bygga operativ förmåga och för det förmågehöjande arbetet. Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) bidrar till arbetet med att utveckla motståndskraft mot otillbörlig informationspåverkan.

MPF samarbetar med flera länder och internationella organisationer. Vi har samarbete inom EU (EEAS - European External Action Service, och Nato (Natos Högkvarter i Bryssel och Nato Stratcom Centre of Excellence i Riga).

Uppdragens tid kan variera mellan några månader till några år. Myndigheten inrättar nu en kandidatpool med intresserade kandidater som är lämpade att söka våra olika uppdrag.

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta i en internationell miljö hos någon av våra samarbetsorganisationer eller sekonderas direkt till organisationer eller myndigheter i olika insatsområden. Aktuella länder för sekonderingar och stödinsatser är för närvarande Belgien, Lettland, Moldavien och Ukraina, men det kan komma att ändras.

Myndigheten bidrar med kompetens inom området för psykologiskt försvar, på olika sätt. Arbetsuppgifterna varierar beroende på aktuellt uppdrag, övergripande handlar det bland annat om strategisk kommunikation och hantering av otillbörlig informationspåverkan. Det kan vara att öka medvetenheten om otillbörlig informationspåverkan genom att delta i expertpaneler, ge bakgrundsinformation till journalister och hålla föreläsningar på forskningsforum. Det kan också vara att analysera, skriva rapporter och presentera trender inom otillbörlig informationspåverkan. Myndigheten stöttar med bedömningar om hot i informationsmiljön, särskild inriktning hybrida hot. Det kan också vara att bidra med kompetens kring hur det psykologiska försvaret kan byggas upp.

Som sekonderad rapporterar du fortlöpande till chefen för den förmågehöjande avdelningen vid MPF. Du förväntas också kunna svara upp mot myndighetens särskilda förfrågningar och behov, exempelvis avseende stöd vid operativa händelser samt regelbundet besvara förfrågningar från myndigheten.

Kvalifikationer

Detta arbete kräver:

 • Akademisk examen inom relevant område för anställningen.
 • Erfarenhet av att ha arbetat i internationella sammanhang, såsom sekonderingar.
 • Dokumenterad erfarenhet av kvalificerat analytiskt arbete.
 • Gedigen kunskap om totalförsvarsfrågor, särskilt inom det psykologiska försvarets verksamhetsområde. Exempelvis kunskap om att identifiera, analysera och möta informationspåverkan eller att arbeta med kunskapshöjande insatser såsom övning, utbildning eller strategisk kommunikation.
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift i svenska och engelska.

  Meriterande:
 • Kunskap om EU och Natos krishanteringssystem.
 • Kunskap om att arbeta med utvecklingsfrågor och utredningsarbete.
 • God kunskap i andra språk såsom ryska, arabiska eller mandarin.

  Personliga egenskaper
  Vi söker dig som är initiativrik, driven och har en mycket god förmåga att arbeta både självständigt och i team. Du är serviceinriktad och har lätt för att knyta nya kontakter såväl inom som utanför den egna organisationen. 

Villkor

Du anställs på Myndigheten för psykologiskt försvar på ett tidsbegränsat utlandskontrakt (URA-kontrakt, läs gärna mer här: Utlandsstationering med URA (arbetsgivarverket.se).  Du kan även tex få ersättning för bostad och även merkostnadstillägg (baseras på vilket land du verkar i). Din anställning finns alltså på myndigheten och den förmågehöjande avdelning, men ditt dagliga arbete kommer utföras på någon av våra samarbetsorganisationer.

Övrigt
Vi har löpande urval på intresseanmälningarna som inkommit till kandidatpoolen. Du kommer få återkoppling inom ca fem veckor. Om du är aktuell för att gå vidare i processen kommer det ske intervjuer och referenstagning. De som efter det kvarstår som godkända kandidater hamnar i vår kandidatpool. Vi kommer sedan meddela när vi får aktuella uppdrag som matchar din kompetens och du kan då ta ställning till om du är intresserad av att söka dessa. Vi nominerar efter det lämpliga kandidater till aktuell organisation som sedan har sin egen separata rekryteringsprocess.
Du finns kvar i vår kandidatpool i två år.

Vi gör en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen och det krävs svenskt medborgarskap.
 

Varmt välkommen med din intresseanmälan!Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Ospecificerad arbetsort
Län Ospecificerad arbetsort
Land Sverige
Referensnummer MPF/2024:258
Kontakt
 • Tor-Björn Åstrand, 010-1837000
Facklig företrädare
 • Hanna Söderbaum - SACO, 010-1837000
Publicerat 2024-05-16
Sista ansökningsdag 2025-01-31
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb